Solution driven technology

Ximo Hungary Kft.

Kedvezményezett neve: XiMo Hungary Kft.

Projekt címe: Nagyfokú sztereoszelektívitással és/vagy funkciós csoport toleranciával bíró Mo és/vagy W-alapú olefin metatézis katalizátor prototípusok és az előállításukhoz szükséges technológia fejlesztése a XiMo Hungary Kft-nél

Támogatás összege: 141 076 227 Ft

Támogatás mértéke: 53,16 %

Tényleges befejezés dátuma: 2019. augusztus 31.

Projekt azonosító száma: KFI_16-1-2017-0009

A projekt tartalmának bemutatása:

Az olefin metatézis az egyik legszélesebb körben alkalmazható kémiai átalakítás, mely szén-szén kettős kötések összekapcsolását jelenti átmenetifém-komplexek, katalizátorok segítségével. A metatézis felfedezése óta az átmenetifémet tartalmazó katalizátorok jelentős szerkezeti változásokon mentek keresztül, de máig maradtak olyan alapvető, megoldatlan kihívások, mint a különböző típusú funkciós csoportokkal való kompatibilitás, vagy a jól definiált térszerkezetű termékek előállítását lehetővé tevő sztereoszelektivitás elérése. A XiMo Hungary Kft. a már piacon lévő katalizátorok által nem lefedett alkalmazási területeken kíván új termékeivel megjelenni.

A XiMo Hungary Kft. olyan, megfizethető árú és széles körben alkalmazható, sztereoszelektív molibdén- és volfrámalapú metatézis komplexeket fejlesztett ki, melyek hatékonyan alkalmazhatóak különféle szerves vegyületek szintézisében. A K+F projekt során a XIMO Hungary Kft. Kutatói az MTA Elméleti Kémiai Kutatócsoportjával együttműködésben , szisztematikus kísérlettervezéssel szerkezet-hatás összefüggéseket állítottak fel, majd az eredményeket felhasználva két olyan fémkomplexet azonosítottak, melyek a kísérletekben nagyfokú Z-szelektivitást mutatnak. A két katalizátor egyike ezen túlmutatva, kétfázisú rendszerekben is jól alkalmazható, lehetővé téve ezzel olyan problémák megoldását, mint a katalizátormaradványok termékektől való könnyű elválasztása (fémszennyezés minimalizálása) vagy makrociklusos vegyületek korábbiaknál hatékonyabb szintézise.

A projekt keretében sor került a két katalizátor prototípus gazdaságos gyártását lehetővé tevő laboratóriumi, valamint ipari léptékű technológia kidolgozására, továbbá a piacra lépéshez szükséges mennyiségű hatóanyag előállítására és -bemutató jelleggel- annak felhasználóbarát formában való kiszerelésére.

Olefin Metathesis Highlights

loader
Loading blog posts...

Contact

XiMo Hungary Kft.
Berlini Park Building No. 5
Berlini utca 47-49.
H-1045 Budapest


Levente Ondi, Managing Director, Technology


Ximo Hungary Kft.